Suceava
Lucrări de 16 MILIOANE de lei pentru salvarea CETĂȚII de SCAUN a Sucevei. Care sunt CAUZELE degradării zidului de incintă?
Consiliul Județea Suceava a aprobat recent un proiect de 15,95 milioane lei care are drept obiect eliminarea cauzelor infiltrațiilor care au afectat zidurile Cetății de Scaun. General Construct a fost nevoită să sisteze lucrările de restaurare la zidul de incintă afectat de infiltrații până la finalizarea lucrărilor de sistematizare a incintei cetății
Într-un demers jurnalistic menit să clarifice problemele grave generate de infiltrațiile extinse de apă în zidul de incintă ale Cetății de Scaun a Sucevei, care afectează structura monumentului și care au impus măsuri de urgență pentru remediere, Moldova Invest s-a adresat firmei General Construct SRL, societatea care execută lucrările de restaurare de la Cetatea de Scaun. SC General Construct SRL a oferit informații atât în privința aspectelor contractuale, cât și tehnice, indicând inclusiv cauza principală a degradării zidului de incintă care sunt lipsa drenajului și impermeabilizării din perimetrul incintei cetății. Autoritățile județene au alocat aproape 16 milioane de lei pentru sistematizarea incintei superioare a Cetății de Scaun. Durata estimată a lucrărilor este estimată la 12 luni, cu speranța ca procedurile legate de atribuire a contractului de lucrări prin licitație să nu fie întârziate, iar lucrările să înceapă într-un timp util la cel mai important monument istoric al Moldovei.
Restaurarea Cetății de Scaun a Sucevei: Proiecte și etape de consolidare:
Începând cu anul 2011, General Construct a încheiat mai multe contracte pentru restaurarea și consolidarea acestui monument istoric. Primul dintre acestea, contractul de execuție lucrări Nr. 9340/1220 din 01.06.2011, a fost realizat cu fonduri europene și a avut ca beneficiar Consiliul Județean Suceava. Recepția finală a lucrărilor a avut loc pe 24 noiembrie 2017, iar proiectul a inclus:
- Refacerea zidului de Nord al cetății pe infrastructură de piloți cu grindă de coronament;
- Restaurarea ruinelor Fortului Central Mușatin;
- Amenajarea aleilor pietruite din interiorul cetății;
- Execuția unor lucrări speciale în șanțul de contraescarpă, unde s-au realizat drenuri electropneumatice.
Este important de menționat că zidul de incintă al cetății (respectiv zidurile exterioare din Est, Vest și Sud) nu a fost inclus în acest contract.
În prezent, este în desfășurare un nou proiect, contractul de execuție lucrări Nr. 5096/360 din 19.07.2023, cu termen de finalizare estimat în vara anului 2026. Beneficiarul acestuia este Muzeul Național al Bucovinei, iar finanțarea provine din fonduri alocate de Consiliul Județean Suceava. Acest contract vizează:
- Refacerea zidului de Contraescarpă, în spatele căruia s-au realizat puțuri absorbante pentru eliminarea infiltrațiilor de apă de pe versant;
- Restaurarea zidului de incintă al cetății (zidurile exterioare din Est, Vest și Sud);
- Reconstrucția Pulberăriei, situată în interiorul cetății, pe latura de Est;
- Refacerea podului de acces în cetate;
- Lucrări conexe necesare conservării monumentului.
Motivul sistării lucrărilor la zidul de incintă prevăzut chiar în caietul de sarcini:
În ceea ce privește zidul de incintă, menționăm că lucrările la zonele Sud-Vest și Vest, unde sunt infiltrații de apă și dizlocări de zidărie, sunt condiționate de caietul de sarcini ofertat. În caietul de sarcini se precizează că: „Toate lucrările de reparație a zidăriilor se vor executa după punerea în operă a proiectului de sistematizare a incintei pentru stoparea infiltrațiilor, cauza principală a degradărilor zidurilor de incintă.”
Prin urmare, lucrările la zidul de incintă sunt sistate până la implementarea proiectului de sistematizare a incintei cetății, care include drenajul și impermeabilizarea necesare pentru a preveni noi degradări.
Context:
Consiliul Județean Suceava a aprobat, pe 26 februarie 2025, documentația tehnică și devizul general pentru eliminarea infiltrațiilor de apă și sistematizarea incintei superioare a Cetății de Scaun a Sucevei. Decizia a fost luată în urma constatării unor probleme grave care amenință integritatea monumentului istoric.
Lucrările de restaurare aflate în desfășurare au fost sistate după ce s-a observat că infiltrațiile de apă afectează zidul de incintă pe toată suprafața sa, iar anumite zone se află într-un stadiu avansat de degradare. Autoritățile au decis să intervină de urgență pentru a proteja monumentul.
Gheorghe Șoldan, președintele Consiliului Județean Suceava:
„Nu ne permitem să ignorăm această problemă. Zidurile Cetății sunt afectate, iar lucrările de restaurare nu pot fi continuate în aceste condiții. Am discutat cu domnul Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, iar riscurile sunt foarte mari. De aceea, am decis să intervenim de urgență. Este o obligație pe care o avem față de patrimoniul nostru istoric.”
Pentru a stopa infiltrațiile și a stabiliza terenul din incinta superioară a cetății, proiectul prevede următoarele lucrări:
- Executarea unei rețele de 26 de puțuri drenante verticale, cu adâncimi de 12-14 metri, pentru captarea și evacuarea controlată a apei;
- Impermeabilizarea suprafeței adiacente zidului de incintă și a celor interioare;
- Amenajarea unei rigole pentru colectarea și evacuarea controlată a apelor de suprafață;
- Construirea unor cămine pentru descărcarea apelor colectate;
- Realizarea unei alei placate cu piatră, decolmatarea barbacanelor existente și montarea unora noi, precum și sistematizarea verticală a terenului.
Suprafața totală a terenului pe care se vor efectua lucrări este de 3.854,00 mp, din care suprafața construită 1.859,00 mp și suprafața desfășurată 1.859,00 mp.
Costuri și durată de execuție
Valoarea totală a investiției este estimată la 15,95 milioane de lei, dintre care 12,76 milioane de lei sunt alocați pentru lucrările de construcție-montaj. Finanțarea proiectului va fi asigurată din bugetul județean, iar durata de execuție este estimată la 12 luni.
Concluzii:
-
Necesitatea intervenției urgente – Infiltrațiile extinse de apă pun în pericol structura Cetății de Scaun a Sucevei, iar măsurile de stopare a degradării sunt esențiale înainte de continuarea lucrărilor de restaurare.
-
Alocare bugetară semnificativă – Consiliul Județean Suceava a aprobat un proiect de 15,95 milioane de lei pentru eliminarea infiltrațiilor și sistematizarea incintei, subliniind importanța protejării monumentului istoric.
-
Suspendarea lucrărilor de restaurare – Firma General Construct a fost nevoită să sisteze intervențiile asupra zidului de incintă până la finalizarea sistematizării incintei, conform prevederilor din caietul de sarcini.
-
Lucrări tehnice complexe – Proiectul include drenaje verticale, impermeabilizare, amenajarea unei rigole pentru colectarea apei și stabilizarea terenului, toate fiind esențiale pentru prevenirea deteriorării ulterioare a zidurilor.
-
Impact asupra termenelor de execuție – Lucrările de sistematizare vor dura aproximativ 12 luni, iar orice întârziere în atribuirea contractului poate afecta finalizarea restaurării Cetății de Scaun.
-
Importanța patrimoniului istoric – Decizia autorităților de a interveni rapid reflectă responsabilitatea față de conservarea celui mai important monument istoric al Moldovei, evitând degradări ireversibile.
