Suceava
Ministrul Dezvoltării, Adrian VEȘTEA, vizită de lucru în municipiul Suceava. Principalele teme discutate
Ministrul Adrian Ioan Veștea a condus o ședință, vineri 15 septembrie, în care s-au discutat și aprobat proiectele de gaz metan, destinate a fi implementate în 22 de primării din județul Suceava
Vineri, 15 septembrie 2023 a avut loc o întâlnire de lucru cu ministrul Dezvoltării, Adrian Ioan Veștea, la Sala Unirii a Palatului Administrativ din municipiul Suceava.
Principalul subiect al întâlnirii a fost aprobarea proiectelor rețelelor de gaz metan pentru 22 de primării din județul Suceava, pe lângă celelalte 37 de primării care au primit aprobarea încă de anul trecut.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, despre importanța și amploarea proiectelor de dezvoltare din județul Suceava
În cadrul întâlnirii, Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a evidențiat importanța și amploarea unor proiecte de dezvoltare și investiții din județul Suceava:
“Sunt foarte multe proiecte care au o pondere destul de mare, precum Spitalul Județean, în special proiectele de la Compania Națională de Investiții (C.N.I.), pentru care așteptăm să fie promulgată o hotărâre de Guvern.
Acestea includ corpul de spital de copii, finanțat prin împrumut extern, spitalul de boli infecțioase, pasajul subteran cu documentație evaluată la 10 milioane de euro, precum și investiția de 20 milioane de euro pentru consolidarea Palatului Administrativ.
De asemenea, se ia în considerare un nou Program Regional care vizează o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în valoare totală de 60 milioane de euro.” a explicat, Președintele CJ Suceava.
„Este obligatoriu ca fiecare dintre beneficiari să încarce pe o platformă informațiile necesare, pentru ca proiectele să devină eligibile.”
Mai departe, în cadrul întâlnirii Ministrul Adrian Vestea a subliniat faptul că este obligatoriu ca fiecare dintre beneficiari să încarce pe o platformă (disponibilă la Ministerul Dezvoltării) o serie de informații esențiale pentru ca aceste proiecte să devină eligibile.
Ulterior, aceștia vor avea oportunitatea de a semna un astfel de contract. Este vorba despre un buget de 65 de miliarde de lei care va fi alocat și derulat până în anul 2028.
Cu două săptămâni în urmă, Ministerul Dezvoltării a distribuit cele 110 de microbuze achiziționate către cele 110 unități administrativ-teritoriale din cele 41 de județe. În acest context, ministrul a comunicat:
„În urmă cu două săptămâni am repartizat cele 110 microbuze cumpărate de MDLPA în cele 110 UAT din cele 41 de județe.
În acest context, Județul Suceava a primit, conform procedurii implementate de Ministerul Dezvoltării, 4 microbuze pentru: Udești, Dolhasca, Broșteni și Calafindești. Pentru comuna Calafindești semnăm chiar astăzi contractul.” a mai adăugat ministrul Adrian Veștea.
S-a semnat Ordinul de ministru comun de către Ministerul Dezvoltării prin ministrul Adrian Ioan Veștea și Ministerul Energiei, prin ministrul Sebastian Burduja, aprobându-se o valoare de circa 235 milioane de lei (47 milioane de euro) pentru următoarele localități: Vicovu de Sus, Dolhasca, Dumbrăveni, Șcheia, Forăști, Baia, Todirești, Zamostea, Zvoriștea, Stroiești, Ilișești, Voitinel, Capu Câmpului, Valea Moldovei, Bilca, Pătrăuți, Râșca, Mușenița, Bălăceana, Vicovu de Jos, Dolhești și Drăgușeni.
„Dezvoltarea României și a județului Suceava se discută în cea mai mare parte chiar astăzi.”
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a subliniat importanța dezvoltării României și a județului Suceava în discursul său: „Dezvoltarea României și a județului Suceava se discută în cea mai parte chiar astăzi, în această sală.”
El a continuat evidențiind contribuția Programului “Anghel Saligny” și a proiectelor din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) la progresul județului Suceava, menționând alocarea financiară generoasă de 900 de milioane de euro. Această investiție a permis modernizarea a peste 1000 de kilometri de drumuri comunale și județene, făcând transportul mai eficient și sigur în zonă.
În ceea ce privește infrastructura de utilități, Flutur a subliniat realizările notabile. A menționat că 57% din populația județului Suceava a fost conectată la rețeaua de canalizare. De asemenea, s-au construit 800 de kilometri de rețea de apă.
În ceea ce privește gazele naturale, 16 localități municipale și mai multe localități din județ au fost conectate la rețea. Această expansiune a adus beneficii semnificative pentru aproximativ 200.000 de locuitori, echivalentul a 65.000-70.000 de gospodării, sau 3 metri cubi de lemn economisiți anual pentru încălzire.
Pentru gaz metan suma întreaga alocată în ultimul an prin Programul Național de investiții „Anghel Saligny” pentru 59 de localități este de circa 270 milioane de euro și se adresează la circa 25% din populația acestui județ.
Este vorba în total de 52 de comune și 7 orașe. Acest program a avut două etape, o primă etapă în care au intrat 33 de UAT plus 4 din fonduri europene, iar la etapa din cadrul întâlnirii au mai fost prevăzute încă 22 de UAT, deci în total 59 de primării.
