Suceava
Parcul Șipote capătă contur! A fost finalizat studiul de fezabilitate care prevede 23 de grădini tematice, două zone de joacă, tiroliană, dar și un amfiteatru!
Primarul Ion Lungu a anunțat că studiul de fezabilitate pentru amenajarea Parcului Șipote a fost recepționat de Primăria Suceava. Acesta a menționat că investiția estimată va avea un cost de aproximativ 10,5 milioane de euro.
Urmează să fie desemnată compania care va realiza proiectul tehnic, această etapă urmând să necesite aproximativ 1,3 milioane de lei.
Inițial, costul investiției se ridica la circa 17 milioane de euro, însă s-a decis eliminarea unor componente precum funicularul, care va fi inclus într-o fază ulterioară, și parcul de aventură, ce urmează să fie construit în Pădurea Zamca, costurile fiind reduse la 10,5 milioane de euro.
„Avem în proiect grădină cromatică de acces, grădină de arțar, grădină cromatică violet, grădină cromatică roșie, grădină cromatică aurie, grădină educațională, adică o minigrădină botanică care se cheamă Țara Fagilor, grădină cromatică de magnolii, grădină cromatică de aramă, grădină artistică experimentală, grădină aromată și olfactivă, grădină terapeutică labirint, grădina izvorului, grădina păsărilor cu zonă protejată de cuibărit, grădină de mesteceni cu zonă protejată de cuibărit, grădină senzorială, grădină cromatică de cireș, acumulare de apă cu sălcii, grădină amfiteatru, grădină de rododendroni și azalee, grădină de tip trandafiri și rozmarin, grădină de tip livadă comunitară, grădină de stejari goruni, grădină de plante pedente și liane”, a precizat Ion Lungu.
De asemenea, în parcul Șipote vor mai fi amenajate 10 pavilioane multifuncționale – pentru picnic, pentru odihnă, pentru activități educaționale, pentru expoziții și pentru informare, trei turnuri de observație a păsărilor, trei platforme de belvedere cu foișoare, patru cișmele racordate la rețeaua de apă a orașului și trei grupuri sanitare.
Proiectul va include și un spațiu interactiv, Izvor, la baza Cetății de Scaun.
„Drumul Crucii” – traseu de pelerinaj religios
Un alt element important de atracție va fi traseul cromatic de pelerinaj religios, care merge pe ideea traseului cu 12 opriri, ca pe Drumul Crucii. „Aici trebuie să avem discuții cu cei de la Arhiepiscopie. Desigur că Drumul Crucii e unul singur, la Ierusalim, dar și prin alte părți se face acest lucru. E trecut în proiect și vom vedea ce vom face”, a menționat Ion Lungu.
Tot în parcul Șipote vor fi amenajate, printre altele un drum forestier, piste de bicicletă și aleile principale cu agregate stabilizate cu liant ecologic, în vreme ce aleile secundare vor fi amenajate din pământ stabilizat cu pietriș.
De-a lungul aleilor pietonale vor fi amplasate în zona cu luminiș locuri de odihnă cu bănci circulare și dreptunghiulare.
Primarul a menționat că firma care a realizat studiul de fezabilitate a renunțat la partea de proiectare din cauza limitărilor financiare, dar speră ca proiectul tehnic să fie finalizat în timp util pentru a demara implementarea completă a amenajării Parcului Șipote.
