Suceava
Peste cinci milioane de euro pentru construirea unei noi conducte de apă de la Burdujeni la aeroportul Suceava
Pentru construirea unei noi conducte de apă de la Burdujeni la aeroport, inclusiv o rețea de canalizare, se estimează un cost de peste cinci milioane de euro
Chiar dacă s-a primit șocul retragerii celor de la WizzAir, Aeroportul Sucevei și zonele învecinate se pregătesc pentru viitorul dezvoltării. Proiectul pentru noua conductă și sistemul de canalizare are deja un studiu de fezabilitate finalizat, iar acum se demarează procesul de obținere a avizelor preliminare. Durata estimată pentru implementarea acestui proiect de investiții este de 12 luni, începând de la data emiterii ordinului de începere.
Pentru a începe lucrările anul viitor, Consiliul Județean Suceava trebuie să aloce o sumă de aproximativ 4.335.995 de euro, fără TVA. Aceasta implică o valoare totală a proiectului ce depășește 5 milioane de euro, cu posibilitatea de economii în cadrul licitației, cu condiția să nu apară modificări care să genereze costuri suplimentare.
Soluția propusă în studiul de fezabilitate pentru rețeaua de apă presupune conectarea la rezervorul existent B II, care are o capacitate de 5.000 mc, situat în gospodăria de apă Burdujeni – Suceava. De asemenea, se va implementa o stație de pompare a apei, echipată cu 3 pompe (2A^1R), complet automatizată, amplasată tot în gospodăria de apă Burdujeni – Suceava.
Se va folosi o conductă de aducțiune din polietilenă de înaltă densitate (PEHD) cu diametre diferite, având o lungime totală de 7950 m, din care 5180 m vor avea un diametru exterior (De) de 280. Se prevede, de asemenea, construirea unui rezervor de apă cu un volum de 700 mc, destinat să asigure rezerva de apă necesară pentru Aeroportul „Ștefan cel Mare” și Parcul Industrial Bucovina I, precum și o rezervă de apă pentru situații de incendiu la aceste două obiective. Proiectul include și o instalație de dezinfecție a apei potabile, complet automatizată, precum și o stație de pompare a apei potabile pentru viitorul parc industrial și pentru aeroport.
Sistemul de canalizare, conform proiectului, va implica o stație de pompare a apei uzate, echipată cu 2 pompe (1A^1R), complet automatizată, situată în apropierea aeroportului și a stației de epurare existente. Acest sistem este dimensionat pentru a colecta apa uzată provenită de la Aeroportul „Ștefan cel Mare” și de la Parcul Industrial Bucovina I.
Deoarece stația de pompare nr.2 din Salcea nu dispune de capacitatea necesară pentru a gestiona cantitatea de apă uzată menajeră colectată de la aeroport și parc industrial, se solicită mărirea capacității acestui sistem de pompare existent în cadrul stației de pompare 2. De asemenea, conducta de refulare a apei uzate, realizată din PEHD, va avea o lungime de 2.310 m și va urma traseul străzii Aeroportului (DJ290A), ducând către un colector gravitațional al orașului Salcea de pe strada Aeroportului.
Conducta de aducțiune va începe din cartierul Burdujeni-sat (strada Căpitan Grigore Andrei) și, după ce va traversa acest cartier al Municipiului Suceava, va fi amplasată la limita dintre comuna Adâncata și orașul Salcea. Aici va fi dimensionată și pusă la dispoziția celor două localități pentru a fi ulterior accesibilizată. Comuna Adâncata nu dispune de un sistem de alimentare cu apă în prezent – un proiect mai vechi, lansat acum aproximativ 20 de ani, a fost un eșec total.
Din acest motiv, Consiliul Județean Suceava consideră imperios necesar să înceapă procesul de înființare a unui sistem complet de alimentare cu apă, care să acopere necesarul de apă al întregii comune, inclusiv stocarea rezervei intangibile. Prin realizarea investiției de alimentare cu apă pentru Parcul Industrial Bucovina și Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, comuna Adâncata va putea să se conecteze la conducta de aducțiune și, ulterior, să-și dezvolte propriul sistem de distribuție și înmagazinare a apei.
În prezent, orașul Salcea beneficiază de un sistem de alimentare cu apă format dintr-un front de captare, procese de tratare, cinci rezervoare de stocare cu capacitatea de 200 mc fiecare și o rețea de distribuție. Însă, în urma măsurătorilor efectuate, cantitatea de apă disponibilă este în scădere, iar calitatea apei din frontul de captare prezintă modificări chimice și bacteriologice. Aceasta conduce la necesitatea unei noi surse de alimentare cu apă, care să provină din zona Burdujeni a orașului Suceava, din rezervorul B II Burdujeni.