Connect with us

Piața volantă „Din drag de Bucovina”: Un impuls pentru micii producători și repatrierea românilor

Din drag de Bucovina - Moldova Invest

Suceava

Piața volantă „Din drag de Bucovina”: Un impuls pentru micii producători și repatrierea românilor

Unii dintre producătorii prezenți astăzi la piața volantă „Din drag de Bucovina“ sunt repatriați, persoane care s-au întors din străinătate, inclusiv după 25 de ani petrecuți în Italia. Aproximativ 70% dintre cei care își vând produsele în curtea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava sunt tineri, având sub 50 de ani. 

Piața volantă „Din drag de Bucovina“, organizată în curtea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava în fiecare sâmbătă și deschisă pe 5 septembrie 2021, a rezolvat principala provocare a micilor producători: lipsa unei piețe de desfacere. Aceasta nu doar le-a oferit o modalitate de a-și vinde produsele, ci i-a ajutat pe oameni simpli să se fiscalizeze și să devină mici antreprenori. Astăzi, ei își vând 80% din producție prin intermediul POS-ului, varianta preferată de clienți în locul plăților în numerar.

Avem în piaţă producători de legume, de fructe, de legume şi fructe procesate, de produse lactate, de produse din carne, de panificaţie, de patiserie, de miere de albine şi produse apicole, produse din lavandă şi produse din cânepă, o gamă extrem de variată.  Ne mândrim cu faptul că am reuşit ca mare parte dintre aceşti producători să fiscalizeze, că oamenii simpli care au plecat dintr-o zonă gri sau neagră sunt acum antreprenori care reuşesc să vândă 80% din producţie intermediul POS-ului“, a spus Claudia Elena Gogu, director executiv al DAJ Suceava, în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În Suceava funcționează 10-12 puncte gastronomice locale

În prezent, în Suceava funcționează 10-12 puncte gastronomice locale, iar anul viitor se vor deschide mai multe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiect pentru construirea unei școli cu 30 de săli de clasă la Ipotești

La Izvorul Dornei, Aronia Hănțeşti, Carnica Bucovina BeeZum, Stâna lui Roman și Bunătăți de la Țară se numără printre cei 200 de producători care astăzi fac parte din inițiativa „Din drag de Bucovina“. Piața a fost deschisă cu scopul principal de a ajuta producătorii locali să-și vândă produsele.

Acest proiect a venit ca urmare a nevoii de a sprijini micii producători în a avea o piață de desfacere. Am identificat două probleme: lipsa unui spațiu în care să vândă și lipsa mâinii de lucru. (…) Pe măsură ce a trecut timpul, am constatat că, de fapt, nu erau singurele lor probleme și am constatat că mai există o mulțime de alte provocări la care a trebuit să răspundem“, a menționat Claudia Elena Gogu.

Ea explică faptul că mulți producători nu erau fiscalizați și nu știau cum să facă acest lucru, necesitau autorizare sanitar-veterinară, informații despre etichetare și ambalaje adecvate pentru participarea la târguri naționale și prezența în magazine. În acest scop, au organizat o serie de workshopuri.

La început au fost în jur de zece producători în piață, care au identificat nevoia de a apărea în fața consumatorilor și apoi nu ne-am mai oprit din a crește și suntem din ce în ce mai mulți și mai organizați. Cu unii producători am plecat de la zero și erau cât de cât organizați, iar acum am ajuns în situația în care nu ne mai putem opri“, a precizat Gogu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Suceava se alătură rețelei de centre regionale SGR pentru un sistem de reciclare mai EFICIENT

Ea a subliniat că între producători și consumatori s-a creat o legătură atât de puternică, încât nu poate fi ruptă.

La noi e un adevărat curent, pentru că am ajuns în punctul în care consumatorii vin către producători, căci sunt mulțumiți“, a întărit ea.

O parte dintre producători sunt repatriați

De asemenea, ea menționează că nu se pot opri acum, deoarece piața volantă „Din drag de Bucovina“ a reușit să aducă înapoi în țară o parte dintre românii plecați în străinătate. Astfel, o parte dintre producătorii care vând astăzi în această piață sunt repatriați, oameni care s-au întors din străinătate, unii după 25 de ani petrecuți în Italia.

În piață sunt și repatriați și e o bucurie pentru noi să știm că putem să le întindem o mână de ajutor și să-i facem să vină și să rămână aici. Unii sunt oameni ancorați în două lumi, care încearcă să aleagă între România și o altă țară în care să facă un business. Noi încercăm să-i îndreptăm spre România“, a spus Gogu.

Ea a menționat că o familie s-a întors după 25 de ani petrecuți în Italia, unde a lucrat într-o fabrică de carne și a deschis o secție de producție în România. O altă familie, soț și soție, a lucrat în domeniul transporturilor, drept șoferi de tir, și s-a întors acasă pentru a deschide o secție de procesare a laptelui, produs atestat montan și urmează să fie certificat ca produs tradițional.

Nu poți să nu le întinzi o mână și să nu-i ajuți pe acești oameni, mai ales că sunt mulți tineri. Chiar aveam o statistică și 71% dintre micii noștri producători sunt sub 50 de ani și asta ne dă un suflu proaspăt. Au idei frumoase și sunt extrem de creativi și inovativi, iar asta ne împinge către mai sus“, a subliniat șefa DAJ Suceava.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O companie românească va investi 5 milioane de euro în Republica Moldova! Și-a propus să angajeze 100 de ingineri

Ea a menționat că o parte dintre producători participă la un schimb de experiență de bune practici în Vama Buzăului din județul Brașov, unde vor învăța despre punctele gastronomice locale. Bucovina are un mare potențial turistic și gastronomic, iar micii producători sunt dornici să crească și să se dezvolte organic.

Ne dorim și turiști și consumatori pentru produsele noastre, căci fără ei micii noștri producători n-ar putea să reziste. În acest moment încercăm să găsim linii de finanțare care să li se potrivească micilor producători pentru a crește.

În concluzie, piața volantă „Din drag de Bucovina“ nu doar că a oferit o platformă esențială pentru micii producători locali, dar a și stimulat inovația și creșterea economică în regiune. Prin inițiativele de sprijin și educație, acești producători au fost capabili să se fiscalizeze, să își îmbunătățească procesele de producție și să își extindă piețele. Cu un focus continuu pe dezvoltarea organică și sustenabilă, colaborările și schimburile de bune practici, viitorul pieței și al producătorilor locali pare promițător, contribuind semnificativ la revitalizarea economiei locale și la întoarcerea românilor din străinătate.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top