Connect with us

Sensuri unice, benzi pentru transportul public și piste sigure pentru bicicliști în municipiul Suceava, în următorii doi ani

Collage Maker 28 Aug 2023 03 51 PM 6477 - Moldova Invest

Suceava

Sensuri unice, benzi pentru transportul public și piste sigure pentru bicicliști în municipiul Suceava, în următorii doi ani

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Se preconizează că în următorii doi ani, în municipiul Suceava, vor fi implementate sensuri unice pe bulevardele principale și o bandă special destinată transportului public de persoane

Aceasta este o măsură ce a fost anunțată anterior, dar care a fost amânată din cauza lipsei finanțării necesare pentru multiplele lucrări implicate. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că aceste modificări vor fi finalizate într-un interval de doi ani.

Unul dintre subiectele de discuție majore în cadrul viitoarei ședințe a Consiliului Local, care va avea loc în data de 31 august, este legat de implementarea unui Sistem de modelare urbană, având ca obiectiv realizarea sensurilor unice în Suceava.

Acest proiect este însoțit de numeroase planuri elaborate de experți și o documentație detaliată în sute de pagini. Investiția totală necesară pentru această inițiativă este estimată la aproximativ 17 milioane de euro. Odată ce vor fi lansate în licitație și contractate, lucrările trebuie finalizate într-un termen de 22 de luni.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cum au evoluat prețurile la alimentele cu adaosul comercial plafonat?

Primarul Ion Lungu a explicat că acest proiect a fost deja subiectul dezbaterilor publice, dar nu a putut fi pus în practică din lipsa fondurilor necesare pentru a acoperi cheltuielile considerabile, în special cele legate de modificările infrastructurii stradale, inclusiv relocația stâlpilor de iluminat. Finanțarea va fi asigurată din surse europene, în cadrul Programului Regional ADR Nord Est, pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Planurile vizează organizarea traficului pe trei benzi de circulație, dintre care una va fi rezervată exclusiv transportului în comun și vehiculelor de intervenție. Această bandă va fi activă de la Spitalul Județean Suceava până la sensul giratoriu de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu, în zona McDonald’s.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava a devenit oficial aeroport internațional

De asemenea, sunt prevăzute trei benzi de circulație pe Bulevardul George Enescu și pe Calea Obcinilor, până la noul sens giratoriu care va fi construit în acea zonă. Proiectul are ca obiectiv central ajustarea mobilității urbane din Suceava pentru a respecta cerințele europene de dezvoltare durabilă, eficiență în transport și reducerea poluării.

Valoarea totală a investiției este de 84.697.533,97 lei, TVA inclus, din care 71.264.508,77 lei reprezintă cheltuielile pentru lucrările de construcții și montaj. Principalele indicatori tehnico-economici includ:

– Lungimea totală a traseului de 13,036 km;
– Viteza de proiectare între 20 și 50 km/h;
– Reabilitarea a 223.899,00 mp din sistemul rutier;
– Construirea unei piste pentru bicicliști de 28,55 km;
– Plantarea a 502 arbori;
– Întinderea gazonului pe o suprafață de 9.333 mp;
– Crearea a 34 de intersecții;
– Instalarea unui centru de comandă și control.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Demararea lucrărilor pentru un nou pod peste DN 29A la Zvoriștea, programată pentru anul viitor! Valoarea priectului depășeșste 70 de milioane de lei

Proiectul cuprinde 8 soluții propuse și recomandate, printre care se numără îmbunătățirea infrastructurii rutiere, promovarea transportului în comun, crearea de benzi special destinate acestuia, gestionarea traficului, modernizarea intersecțiilor, construirea de piste pentru bicicliști și trotinete, amenajarea de treceri de pietoni sigure și confortabile, precum și plantarea de zone verzi pentru delimitarea spațiilor.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a exprimat speranța că implementarea acestui proiect va duce la un transport mai civilizat și rapid în oraș. Acesta a mai menționat că au fost deja adoptate o serie de măsuri pregătitoare pentru introducerea sensurilor unice în oraș.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top