Municipiul Suceava va participa ca partener în cadrul proiectului “PE-ACADEMY — Plan Einstein Academy”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială URBACT IV
Proiectul va fi implementat alături de orașele Utrecht (Olanda), Zagreb (Croația), Varșovia (Polonia), Major Development Agency Thessaloniki S.A. (Grecia) și Communida de Intermunicipal da Regio de Coimbra (Portugalia).
Participarea municipiului Suceava la acest proiect va fi aprobată în ședința Consiliului Local de miercuri, 31 iulie. “PE-ACADEMY” abordează schimbul transnațional de bune practici inovatoare în domeniul integrării migranților și refugiaților în orașele europene. Suceava va elabora un “Plan Einstein” adaptat contextului local pentru integrarea refugiaților ucraineni, inspirându-se după planul întocmit deja de orașul olandez Utrecht.
”Debutul războiului din Ucraina în februarie 2022 a adus un aflux semnificativ de refugiați la granițele județului Suceava, determinând un răspuns umanitar urgent. Municipiul Suceava a oferit rapid adăpost temporar, hrană, transport, bunuri esențiale, asistență medicală, psihologică și juridică pentru refugiații ucraineni. Pe măsură ce criza a evoluat, accentul s-a mutat pe măsurile secundare de protecție, vizând includerea pe termen mediu și lung a refugiaților ucraineni în România,” se arată în raportul la proiectul de hotărâre de Consiliu Local inițiat de primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi.
Obiectivul principal al proiectului este punerea în funcțiune a unui sistem funcțional de servicii și prestații sociale la nivel local, care să susțină persoanele vulnerabile în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială, creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale. Strategia Locală de Asistență Socială a Municipiului Suceava urmărește:
– Îmbunătățirea calității și eficienței furnizării serviciilor sociale la nivel local.
– Asigurarea unui tratament corect și echitabil pentru refugiați de toate vârstele.
– Dezvoltarea serviciilor sociale, a parteneriatelor și a activităților de informare privind drepturile și obligațiile cetățenilor.
– Creșterea și diversificarea acțiunilor de conștientizare socială.
– Prevenirea marginalizării sociale și combaterea riscului de excluziune socială, abuz și neglijare a persoanelor vulnerabile.
Valoarea totală a proiectului este de 69.125 euro, din care 55.300 euro (80%) reprezintă contribuția Uniunii Europene, 12.442,50 euro (18%) contribuția Guvernului, iar 1.382,50 euro (2%) contribuția municipiului Suceava.