Connect with us

Utilizarea dronelor pentru udarea culturilor, o alternativă viabilă în lipsa unui sistem de irigații modernizat

drone tmc agro 1 - Moldova Invest

Romania

Utilizarea dronelor pentru udarea culturilor, o alternativă viabilă în lipsa unui sistem de irigații modernizat

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Tehnologia modernă vine în sprijinul fermierilor confruntați cu lipsa investițiilor statului  în infrastructura agricolă

De-a lungul anilor, fermierilor li s-au promis investiții semnificative în infrastructura de irigații, însă realizarea acestora a întâmpinat dificultăți. Mai mult decât atât, în ciuda prelungirii perioadei călduroase în acest an, încă se recurge la metode tradiționale pentru atragerea ploii în unele regiuni ale țării. Având în vedere această situație, fermierii trebuie să efectueze o analiză detaliată a investițiilor pentru a determina fezabilitatea implementării unui sistem de irigații în proprietate privată. În caz contrar, aceștia pot lua în considerare achiziționarea de drone sau, în situația în care consideră că investiția nu este justificată, pot apela la companii specializate în închirierea acestor echipamente, cum ar fi Aeriaagri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Datoria statului a trecut în premieră de pragul critic de 800 de miliarde de lei, depășind din nou 50% din PIB

In urma unei decizii fundamentate, am constituit aceasta societate cu un profil de servicii orientate spre sectorul agricol, concentrându-ne în special pe utilizarea dronelor. Scopul nostru a fost de a introduce tehnologia în mediul rural, in sprijinul fermierilor“, a afirmat Marius Tatu, Manager Proiect la Aeriaagri.

Firma a fost înregistrată în august 2022, iar investiția inițială s-a situat într-un interval considerat “mediu“, în suma de 80-100.000 de euro. Echipa Aeriaagri este dotată cu drone specializate în cartografiere și analiza culturilor, precum și cu echipamente de stropit.

Conform spuselor managerului de proiect de la Aeriaagri, firma a efectuat teste riguroase asupra echipamentelor și a concluzionat că este esențial să sprijine fermierii în acest domeniu, având în vedere contextul actual care nu este, din păcate, foarte favorabil pentru agricultura noastră.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Transelectrica: „Cel mai provocator proiect de construire a unei linii electrice aeriene din ultimii 30 de ani, a fost încheiat cu succes”

Argumentând aceasta, el a subliniat că apa a devenit o resursă tot mai dificil de obținut, iar cantitățile reduse de precipitații reprezintă o provocare majoră. Din acest motiv, dronelor, care utilizează cantități semnificativ mai mici de apă în comparație cu metodele tradiționale, li se acordă o primire călduroasă în acest context agricol.

Folosirea dronelor pentru irigare culturilor realizează o economie importantă de apă

drona agricultura - Moldova Invest Potrivit lui Marius Tatu, fermierii utilizează în medie între 200 și 400 de litri de apă pentru fiecare hectar. În schimb, echipa Aeriaagri reușește să opereze cu doar 15 litri de apă utilizând aceste drone, obținând un efect cel puțin similar.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creşte interesul românilor pentru fondurile de investiţii. AAF: Peste 600.000 investesc deja în ele.

Expertul explică faptul că Aeriaagri desfășoară activități în întreaga țară, cu o prezență mai accentuată în zona de sud-est.

De exemplu, zona Brăila-Galați este cunoscută pentru un sistem de irigare foarte eficient. Aici, atunci când culturile cresc în înălțime și ating un grad ridicat de maturitate, fermierii se confruntă cu dificultăți în tratare, deoarece mașinile agricole nu mai pot opera din cauza terenului mâlos și umed. Cu ajutorul dronelor, echipa Aeriaagri vine în sprijinul lor, oferindu-le o soluție eficientă în această situație critică.

Marius Tatu, Manager Proiect la Aeriaagri, subliniază de asemenea că firma activează în zona de vest a țării, cu precădere în regiunea Timiș.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top