Vaslui
1.267.813,95 lei pentru îmbunătățirea calității serviciilor oferite de către centrele DGASPC Vaslui
A început implementarea contractelor de finanțare pentru proiectele “Creșterea calității serviciilor oferite de Centrele de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu”, semnate în luna mai
Ieri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean Vaslui, a anunțat lansarea proiectului „Creșterea calității serviciilor Centrului de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu Vaslui”, care este finanțat prin PNRR Componenta 13 – Reforme sociale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Investiția I.2 – Reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, ținta 395 – Servicii comunitare modernizate pentru persoanele cu dizabilități Apel necompetitiv, runda 1.
Perioada de implementare a proiectului este de 20 luni, începând cu data de 10 mai 2023, data semnării contractului de finanțare, până la data de 31 decembrie 2024, data estimată a finalizării proiectului.
În ceea ce privește valoarea totală a proiectului, aceasta se ridică la 1.267.813,95 lei (TVA inclus). Din această sumă, 1.253.533,95 lei (cu TVA), reprezintă finanțarea nerambursabilă din PNRR, iar 14.280,00 lei reprezintă cheltuieli neeligibile provenind din bugetul Consiliului Județean Vaslui.
„Obiectivul general al proiectului este creșterea calității vieții, prevenirea instituționalizării și egalizarea șanselor de participare la viața comunitară a persoanelor cu dizabilități ce accesează serviciile CSRNA Vaslui, ca urmare a renovării / modernizării și dotării spațiilor funcționale existente. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: renovarea și modernizarea spațiilor funcționale CSRNA Vaslui prin recompartimentarea, creșterea eficienței energetice și accesibilizarea infrastructurii pentru a se asigura un acces facil, neîngrădit, persoanelor cu dizabilități și, de asemenea, dotarea CSRNA Vaslui cu echipamente specifice, ce susțin activitățile curente ale echipei de specialiști, în vederea îmbunătățirii și diversificării intervenției de specialitate asupra potențialilor beneficiari”, a menționat Mioara Macovei, managerul de proiect.
De asemenea, se preconizează înlocuirea mobilierului existent în centrul din Vaslui, care se află în stare de degradare și nu este adecvat pentru activitățile specifice. Această îmbunătățire se va realiza în paralel cu achiziționarea de echipamente IT esențiale pentru desfășurarea activității.
În plus, se va efectua o nivelare a holului de la intrare, care are dublu scop, servind atât ca sală de așteptare cât și ca loc pentru kinetoterapie, pentru a permite beneficiarilor serviciilor centrului accesul facil la toate facilitățile. În plus, se va instala un lift pentru a permite accesul acestora la etaj.
„Dacă până acum, aveam circa 107 persoane din municipiul Vaslui și comunităle limitrofe care beneficiau de serviciile noastre, o adresabilitate de peste 200% față de „normalul” de 50 de persoane/săptămâmal aprobat de către Consiliul Județean, ne așteptăm ca numărul acestora să crească, atât din rândul persoanelor cu afecțiuni neuromotorii, cât și dintre persoanele care se recuperează în urma afecțiunilor oncologice, unitatea noastră fiind singura din zonă care acordă servicii atât de recuperare, cât și de integrare socială unor astfel de pacienți.
Pentru noi, va fi o provocare nu atât implementarea acestui proiect, cât găsirea unui spațiu adecvat pentru a ne continua activitatea pe durata lucrărilor prevăzute prin proiect, pentru că în toată această perioadă, de până aproape de sfârșitul anului viitor, nu ne putem sub nici o formă, abandona pacienții, care au nevoie de continuitate atât în ceea ce privește serviciile de recuperare neuromotorie, cât și de consiliere individuală ori de grup”, a explicat Cristina Enache, directoarea CSRNA Vaslui.
Pe de altă parte, Ciprian Trifan, vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJ Vaslui, prezent la conferința de lansare a proiectului finanțat cu fonduri europene prin PNRR a declarat: „Creșterea calității serviciilor Centrului de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu Vaslui”, după ce a felicitat și a urat succes echipei care-l implementează, a declarat că: ” După ce vom finaliza acceste proiecte, va trebui să suplimentăm și personalul acestor centre, să căutăm oameni calificați pentru a lucra cu persoanele cu handicap care se adresează în acest sens, DGASPC Vaslui.
Felicit conducerea instituției, echipa care a reușit accesarea acestor fonduri și care se va ocupa de implementarea proiectelor. Este vorba de servicii oferite persoanelor în suferință pe care, din câte știu, nu le acordă nimeni pe raza municipiului Vaslui. Consiliul Județean Vaslui va susține permanent astfel de proiecte care, pe lângă că deservesc și ajută cetățenii județului, aduc, prin atragerea de fonduri nerambursabile, europene sau de la bugetul de stat, și plus valoare alocărilor de la bugetul județului. Pot asigura orice instituție din subordinea sau din afara Consiliului Județean, orice primărie, orice organizație care accesează astfel de finanțări, de suportul nostru nelimitat, financiar sau prin oferirea de consultanță”.
