Connect with us

Criză economică în județul Vaslui: Peste 800 de firme își opresc activitatea în 2023

20 - Moldova Invest

Vaslui

Criză economică în județul Vaslui: Peste 800 de firme își opresc activitatea în 2023

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Anul 2023 a adus cu sine provocări semnificative pentru mediul de afaceri din județul Vaslui, într-un context economic dificil în care sute de companii au fost nevoite să înceteze activitatea

Datele recente arată că nu mai puțin de 812 firme din acest județ și-au închis porțile în cursul acestui an, reflectând un climat economic plin de incertitudini.

În lumina acestor evoluții alarmante, Guvernul Ciolacu a anunțat pregătirea unei ordonanțe austerității, care ar putea aduce majorări de taxe și impozite pentru a acoperi deficitul imens de la bugetul consolidat al statului. Cu toate acestea, mediul de afaceri vasluian se confruntă deja cu probleme majore, o mare parte din firme fiind nevoite să înceteze activitatea în fața dificultăților economice actuale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Podu Doamnei, monument istoric de secol XIX din Vaslui, va fi reabilitat în acest an în baza unui proiect de 772.083 de lei

Datele oficiale ale Oficiului Național al Registrului Comerțului arată că în perioada ianuarie – iulie 2023, un număr de 430 de firme au fost radiate din Registrul Comerțului, în timp ce 148 de societăți și-au suspendat activitatea. În plus, 206 firme au fost dizolvate, iar 28 au intrat în insolvență în aceeași perioadă.

Situația economică precară din județul Vaslui este dublată de îngrijorările legate de noile măsuri fiscale anunțate de către guvernanți. În contextul în care taxele mai mari pentru IMM-uri sunt luate în considerare, antreprenorii avertizează că o astfel de măsură ar putea duce la un declin semnificativ al veniturilor bugetare. Majorarea impozitelor pentru microîntreprinderi ar putea avea drept consecință falimentul unui număr considerabil de companii mici și mijlocii, afectând în același timp cifra de afaceri și provocând disponibilizări în masă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   În județul Vaslui vor fi construite două noi poduri peste Prut

Președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, Ovidiu Copacinschi, subliniază nemulțumirea mediului de afaceri față de măsurile de impozitare propuse. El avertizează că aceste măsuri vor afecta capacitatea agenților economici de a face proiecții pentru viitor și vor reprezenta o lovitură dură pentru mediul de afaceri, într-un moment în care criza economică și inflația ridicată deja pun presiune asupra companiilor și a populației.

Județul Vaslui se confruntă cu o situație economică dificilă, cu un PIB pe locuitor estimat la 7.522 de euro pentru finalul acestui an. Datele Comisiei Naționale de Prognoză evidențiază că județele Botoșani și Călărași se numără printre cele cu cele mai mici performanțe economice, având un PIB pe locuitor de 8.534, respectiv 8.832 euro. În contrast, județele Timiș, Cluj și Brașov înregistrează niveluri semnificativ mai ridicate ale PIB-ului pe cap de locuitor, reflectând o situație economică mai prosperă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 6,45 milioane de lei pentru construcția a patru noi poduri peste Prut. Două dintre acestea sunt în județul Vaslui

Într-un moment în care mediul de afaceri din județul Vaslui se confruntă cu multiple provocări, se așteaptă ca deciziile guvernanților să aibă un impact semnificativ asupra direcției economice și a viabilității companiilor locale.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

To Top