Connect with us

Finanțare de 150 de milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar în județul Vaslui

4 - Moldova Invest

Vaslui

Finanțare de 150 de milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar în județul Vaslui

Dintre cele 693 de școli din țară care au depus cereri de finanțare în cadrul Schemei de Granturi din Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), Runda II, 18 se află în județul Vaslui

Ministerul Educației a anunțat recent lista finală a cererilor de finanțare eligibile sau neeligibile după soluționarea contestațiilor în cadrul procesului de verificare a conformității administrative și eligibilității solicitanților și a cererilor de finanțare.

Ministerul Educației, în calitate de coordonator al reformelor și investițiilor finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului de proiecte pentru Schema de Granturi din Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), Runda a II-a.

Acest apel de proiecte este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C15: Educație. Suplimentarea alocării financiare pentru acest apel de proiecte este de 150 de milioane de euro fără TVA, față de alocarea inițială de 265 de milioane de euro fără TVA, care a fost disponibilă în prima etapă de depunere de proiecte a celei de-a doua runde.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fermierii vasluieni vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 18.492.015 lei pentru compensarea daunelor suferite de culturile agricole din cauza secetei

Pe data de 22 septembrie 2023, Ministerul Educației a publicat lista finală a cererilor de finanțare eligibile sau neeligibile după soluționarea contestațiilor în cadrul procesului de verificare a conformității administrative și eligibilității solicitanților, pentru cererile de finanțare depuse în perioada 15 mai – 14 iulie.

Dintre proiectele eligibile și care au șanse mari să obțină finanțare nerambursabilă, se numără cele depuse de 17 școli din județul Vaslui, inclusiv școli gimnaziale din Tătărăni, Pungești, Boțești, Găgești, Rădeni, Vladia, comuna Dragomirești, Codăești, Băcani, Grivița, Ivești, Fălciu, Zăpodeni, Dodești, Ghermănești – Drânceni, precum și Școlile Gimnaziale Constantin Motaș din Vaslui și Ion Creangă din Huși.

Un singur proiect, cel al Școlii Gimnaziale Mihai David din Negrești, nu a atins punctajul necesar pentru a fi declarat eligibil, dar acest lucru s-ar putea schimba în viitoarea sesiune de depunere de cereri de finanțare prin acest program.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții ce depășesc 100 de milioane de euro în domeniul sănătății, la nivelul județului Vaslui. Ce proiecte sunt vizate

Trebuie menționat că în prima rundă a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), care a avut loc anul trecut, 57 de unități școlare din Vaslui au depus cereri de finanțare nerambursabilă.

Dintre acestea, 46 de unități de învățământ rural și 3 unități din mediul urban au fost declarate eligibile pentru a primi o finanțare totală de 36.502.863,22 lei.

Finanțarea acordată a variat în funcție de numărul de elevi și gradul de risc de abandon școlar în anul școlar 2020-2021, situându-se între 110.450 și 983.345 lei, cu majoritatea școlilor primind în jur de 900.000 de lei.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) se adresează unităților de învățământ preuniversitar de stat cu o rată crescută de abandon școlar și performanță școlară scăzută la nivel gimnazial.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Subvenții de peste 1,2 milioane de lei pentru producătorii de tomate din Vaslui

Acest program are scopul de a preveni și reduce abandonul școlar la nivel gimnazial, îmbunătăți rezultatele școlare ale elevilor la evaluarea națională de clasa a VIII-a și sprijini tranziția de la învățământul secundar inferior la cel superior.

Activitățile eligibile includ identificarea și monitorizarea elevilor cu risc de abandon școlar, activități de prevenire, intervenție și compensare, lucrări de amenajare minoră și achiziționarea de bunuri, precum și activități de digitalizare a procesului educațional.

Următoarea rundă de depunere a proiectelor se va deschide probabil la începutul anului viitor, deoarece consultarea publică a Ghidului solicitantului aferent apelului de proiecte pentru Schema de Granturi PNRAS, redeschidere runda a II-a, va fi finalizată până pe 12 decembrie 2023.

Ministerul Educației va publica ulterior anexele ghidului, iar procesul de depunere va putea începe după aceea.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

To Top