Connect with us

Monumentul istoric Podul Doamnei din Vaslui va fi restaurat. Valoarea totală a proiectului se ridică la 772.083 lei

podul doamnei monument - Moldova Invest

Vaslui

Monumentul istoric Podul Doamnei din Vaslui va fi restaurat. Valoarea totală a proiectului se ridică la 772.083 lei

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Consiliul Județean Vaslui intenționează să depună pentru obținerea de finanțare proiectul „Intervenție de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui”

Documentația va fi depusă în cadrul sesiunii de finanțare TMII/2024 pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice.

Valoarea proiectului pentru intervenția de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei este de 772.083 lei. Din această sumă, se solicită un sprijin financiar de 247.067 lei de la Ministerul Culturii, iar contribuția din bugetul județului Vaslui este de 525.016 lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI detaliază Obiectivul "Moldova 2030" într-un video-interviu amplu la Jurnal FM

„Județul Vaslui are în administrare monumentul istoric clasificat ca obiectiv de patrimoniu național „Podul Doamnei”, un pod din zidărie de piatră construit în anul 1841 pe teritoriul satului Chițcani, comuna Costești, pe vechiul drum ce lega localitatea Roșiești de șoseaua Bârlad- Vaslui, la km 97, la o distanță de 72 m est de șosea”, a comunicat Ciprian Trifan, vicepreședntele CJ Vaslui.

Construit în secolul al XIX-lea la comanda lui Mihail Sturdza, Podul Doamnei a fost inaugurat la data de 8 noiembrie 1841. În 1886, podul a fost supus unor lucrări de reparații, ajungând la stadiul actual cu cinci deschideri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Reorganizarea Autorității Vamale Române, birourile și punctele vamale de la frontiera cu țările nonUE vor fi reformate

În anul 1956, din cauza alunecărilor de teren din zona km 101-102, DN24 a fost deviat, creându-se varianta Rădești (Crasna) pentru a evita o porțiune nesigură. Această schimbare a redus traficul pe vechiul pod doar către satele Albești și Roșiești, iar podul a fost transferat în administrarea autorităților locale.

Podul, construit din zidărie de piatră, calcar și gresie, a suferit deteriorări semnificative din cauza precipitațiilor în toate formele lor: lichidă, solidă și gazoasă. Zonele cele mai afectate sunt bolțile și timpanele din zidărie de piatră.

Moldova Invest îți recomandă și ...   11 proiecte energetice din județul Vaslui, în valoare de 1,33 milioane euro, eligibile pe schema de energie


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

To Top