Connect with us

Număr record de tranzacții imobiliare în județul Vaslui. Care este prețul unui hectar de teren arabil în România?

teren arabil 06188200 630x420 1 - Moldova Invest

Vaslui

Număr record de tranzacții imobiliare în județul Vaslui. Care este prețul unui hectar de teren arabil în România?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În județul Vaslui, continuă să se înregistreze un volum semnificativ de tranzacții cu terenuri agricole, depășind în cifrele de vânzări alte județe din Moldova, cum ar fi Iași, Neamț sau Bacău. O parte semnificativă a locuitorilor din Vaslui se confruntă cu litigii legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor, căutând soluții în instanțe. Mulți dintre acești petenți nu sunt de acord cu deciziile adoptate de comisiile locale de fond funciar și se adresează Prefecturii Vaslui pentru a rezolva astfel de probleme

În județul Vaslui continuă să aibă loc un volum semnificativ de tranzacții cu terenuri agricole. În contextul Moldovei, cifrele de vânzări depășesc pe cele din județe precum Iași, Neamț sau Bacău. Un număr considerabil de locuitori din Vaslui își caută recunoașterea dreptului de proprietate asupra terenurilor în instanțe, fiind nemulțumiți de deciziile adoptate de comisiile locale de fond funciar și solicitând intervenția Prefecturii Vaslui pentru a rezolva litigiile, informează estnews.ro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Infrastructura secundară de irigații, pusă în folosință pentru fermierii din Vetrișoaia!

În luna februarie 2024, s-au înregistrat 555 de tranzacții cu case, apartamente și terenuri în județul Vaslui. Dintre acestea, 213 au fost terenuri agricole extravilane, iar 169 terenuri intravilane cu construcții etc. La nivelul întregii perioade ianuarie-februarie, s-au încheiat 1.032 de vânzări locale de imobile (case, terenuri, apartamente).

În aceeași perioadă, la nivel național, s-au vândut 53.793 de imobile, cu 16.552 mai multe față de luna ianuarie. Numărul total de case, terenuri și apartamente tranzacționate în luna februarie a crescut cu 6.532 comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ANIF Vaslui reîncepe lucrările de reabilitare a infrastructurii de irigații din Mânjești. Valoarea investiției se ridică la 6.333.227 de lei

Cele mai multe tranzacții imobiliare înregistrate în februarie 2024 au fost în București – 9.130, Ilfov – 3.483 și Iași – 3.231. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 237, Covasna – 334 și Sălaj – 415.

În ceea ce privește terenurile agricole, cele mai multe tranzacții în a doua lună a anului 2024 au fost înregistrate în Dolj – 892, Botoșani – 623 și Timiș – 610.

În ultimii ani, Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui a publicat mii de oferte de vânzare pentru terenuri agricole extravilane. După examinarea acestor oferte, DAJ Vaslui eliberează avize finale pentru a permite proprietarilor să finalizeze procedura de vânzare a terenurilor. De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) emit procese verbale de finalizare a procedurii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Serbia își unesc forțele pentru a construi centrala hidroelectrică Porțile de Fier 3

Prețurile terenurilor agricole variază în funcție de locație (aproape de terenurile intravilane, în proximitatea orașelor), destinația terenului și calitatea acestuia.

Anul trecut, prețul mediu pentru un hectar de teren arabil în România a fost de 39.704 lei, echivalentul a 8.000 euro/hectar.

Cel mai accesibil teren agricol din România se găsește în Regiunea Nord-Est, unde prețul mediu pentru un hectar a fost anul trecut de 34.743 lei/ha, echivalentul a 6.991,92 euro/ha.

Pe de altă parte, cel mai scump teren agricol din țară se tranzacționează în Regiunea București-Ilfov, unde prețul mediu pentru un hectar de pământ agricol a fost cel mai ridicat, respectiv 59.263 lei/ha, echivalentul a 11.926,59 euro/ha.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

To Top