Connect with us

Palatul Elenei Cuza de la Solești, cumpărat de autoritățile locale. Va fi restaurat cu bani de la UE

palatul elena cuza scaled - Moldova Invest

Vaslui

Palatul Elenei Cuza de la Solești, cumpărat de autoritățile locale. Va fi restaurat cu bani de la UE

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Vestitul conac de la Solești, legat strâns de primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, Alexandru Ioan Cuza, urmează să fie preluat de către autoritățile locale în urma unor negocieri purtate cu avocatul proprietarilor.

Conform înțelegerii convenite, autoritățile locale vor prelua conacul împreună cu terenul adiacent și alte parcele învecinate, după care proprietarii îl vor vinde autorităților locale.

Prin această procedură de preemțiune, autoritățile locale vor deveni proprietare ale conacului și vor putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru a restaura acest monument istoric.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru mai multe comune din Vaslui pentru continuarea investițiilor în derulare

În timpul negocierilor cu proprietarii, aceștia au respins ideea donării conacului către comunitate și au solicitat suma de 200.000 de dolari pentru imobil. Într-un raport de evaluare ulterior realizat la cererea autorităților locale, valoarea conacului și a terenului asociat a fost stabilită la aproximativ 50.000 de euro, sumă pe care primăria o poate acoperi. Diferența ar putea fi rezolvată prin intermediul unui parteneriat public-privat.

Primarul comunei Solești, Mona Bujor, a exprimat dorința ca acest palat să fie integrat în circuitul turistic și să fie conservat ca muzeu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

„E un vechi proiect de suflet al meu, nu am reuşit să facem acest lucru pentru că neavând conacul în proprietate, nu am putut accesa fonduri. Am putut în schimb, printr-un act lăsat de familia Rosetti, prin care donează biserica Adormirea Maicii Domnului locuitorilor comunei Soleşti din imediata vecinătate, să reabilităm complexul mortuar în care odihneşte Elena Cuza, printr-un proiect transfrontalier România – Republica Moldova. Ar fi fost foarte important să avem documente pe conac, dar aşa toţi banii s-au dus pe un conac din Republica Moldova. E o zi importantă pentru mine, în condiţiile în care ani de zile la rând am fost acuzaţi că nu facem nimic. Nu am putut face lucrurile forţat, atâta timp cât imobilul avea nişte proprietari”, a precizat Mona Bujor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CJ Vaslui va aloca peste un milion de lei pentru programul de finanțare a activităților nonprofit


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

To Top