Connect with us

Vasluienii câștigă la cireșe mai bine decât în Spania la căpșuni! Cât fac pe zi?

cirese beneficii si recomandari cover - Moldova Invest

Vaslui

Vasluienii câștigă la cireșe mai bine decât în Spania la căpșuni! Cât fac pe zi?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Muncitorii care muncesc la culesul de cireșe pe Valea Prutului din județul Vaslui câștigă până la 2.500 de euro pe lună. Oamenii primesc bani pentru munca lor: la o livadă din Stănilești, o găleată de cireșe de aproximativ 7 kilograme este plătită cu 10 lei. În plus, Nicu este un bărbat muncitor care adună între 45 și 50 de găleți fără greutate pe zi, ceea ce înseamnă că pleacă acasă cu aproximativ 500 de lei. De asemenea, soția lui.

Un calcul simplu pe iunie, care are 25 de zile lucrătoare fără duminică, arată că Nicu câștigă 2.500 de euro. După patru luni de cules de cireșe, prune sau mere, poate câștiga 10.000 de euro, fără a lua în considerare banii câștigați de partenerul său. Nu este o surpriză că îi place să rămână în România, mai degrabă decât în alte țări, unde circumstanțele sunt frecvent mult mai dificile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CJ Vaslui a aprobat instalarea de panouri fotovoltaice la DGASPC! Valoarea proiectului se ridică la 1,37 milioane lei

“Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, a declarat Nicu.

Un alt băiat confirmă. Culege cam 40 de găleți pe zi, soția în jur de 20. Însă este mulțumit de câștiguri și spune că nu mai vrea să audă de muncă în străinătate. “Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”, a mărturisit el.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Două drumuri din județul Vaslui vor fi modernizate printr-o finanțare de peste 40 de milioane de lei

Jurnaliștii de la Vremea Nouă au discutat și cu fermierul care deține 30 de hectare de cireși în comuna Stănilești. Costul cireștelor la fermă este de 8 lei/kg, iar în piețe este de 20 de lei/kg. Oamenii de muncă sunt mulțumiți de plată, iar el este mulțumit de recoltă. Hultoane, cireșele mari, sunt vândute la 8 lei/kg de la fermă; doar culesul costă 1,42 de lei. Din păcate, comercianții fac prețuri mari și cireșele costă între 15 și 20 de lei/kg în piețe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiect eolian de amploare în Vaslui! 31 de turbine au primit acordul de mediu

“De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a declarat proprietarul livezii de cireșe.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

To Top