Connect with us

Vasluiul, lider național la șomaj? Cea mai mare rată a șomajului, în rândul tinerilor!

somaj.v1 - Moldova Invest

Vaslui

Vasluiul, lider național la șomaj? Cea mai mare rată a șomajului, în rândul tinerilor!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, rata șomajului la nivel național în luna aprilie 2024 a fost de 5,3%, ajustată sezonier, înregistrând o creștere de 0,1 puncte procentuale față de luna martie 2024. De asemenea, rata șomajului la bărbați a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât cea la femei.

Statisticile arată că cea mai ridicată rată a șomajului (20,5%) a fost înregistrată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, în timp ce rata șomajului pentru persoanele adulte între 25 și 74 de ani a fost de 4,2%. Această rată diferă între femei și bărbați, fiind de 3,8% în cazul femeilor și de 4,4% în cazul bărbaților.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Județul Vaslui, finanțare de peste 1,44 miliarde lei pentru proiecte de dezvoltare locală

Proiecțiile oficiale pentru următorii ani indică județul Vaslui ca având cea mai mare rată a șomajului din România. Se estimează că pentru următorii patru ani, Vasluiul va fi în fruntea națională la capitolul șomaj, alături de județul Teleorman. Această situație denotă o dezvoltare economică slabă în zonă, o ofertă limitată pe piața muncii și o migrație puternică a populației active către străinătate sau către alte zone mai prosperă ale țării.

Conform publicației „Proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027” a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, se estimează că la sfârșitul anului curent, rata șomajului va atinge 7,9%, fiind cea mai mare din Regiunea Nord-Est. În 2027, conform prognozelor oficiale, Vasluiul va fi în fruntea națională împreună cu Teleorman, având o rată a șomajului de 7,3%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiect eolian de amploare în Vaslui! 31 de turbine au primit acordul de mediu

Structura șomerilor înregistrată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui arată că cei cu învățământ gimnazial reprezintă cea mai mare pondere în totalul șomerilor, urmați de cei cu învățământ primar și cei fără studii. În ceea ce privește nivelul de ocupabilitate, 3.062 de persoane sunt considerate foarte greu ocupabile, 4.687 greu ocupabile, 1.141 mediu ocupabile, iar 98 sunt considerate ușor ocupabile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Spitalul Județean Vaslui va beneficia de un centru special adaptat pentru îngrijirea paliativă. Valoarea investiției depășește 120 de milioane de lei


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

To Top