Connect with us

Care sunt județele din MOLDOVA care EXPORTĂ cele mai multe ALIMENTE și PRODUSE AGRICOLE în UE

export cereale grau ucraina - Moldova Invest

Uncategorized

Care sunt județele din MOLDOVA care EXPORTĂ cele mai multe ALIMENTE și PRODUSE AGRICOLE în UE

România, altădată numită ”GRÂNARUL EUROPEI”, suferă de un deficit major în ceeea ce privește balanța comercială în domeniul alimentar

Se importă produse agroalimentare de două ori mai mult decât se exportă și acest lucru este valabil și pentru regiunea Moldovei.

În topul celor mai exportate produse finite se numără tutunul, produsele din carne de porc, uleiul de floarea soarelui, produsele de brutărie și patiserie dar și preparate agricole pentru hrana animalelor.

În Moldova, județul Suceava deține supremația în privința procesării cărnii, a laptelui și a fabricării produselor de panificație.

porumb grau - Moldova Invest

Dacă anul 2021- un an bun agricol- România a reușit să reducă deficitul comercial agroalimentar cu aproximativ 40%, anul acesta, marcat de secetă prelungită dar și de conflictul din estul Ucrainei, pare să aducă dezastrul pentru agricultori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul Dorin Recean, la Strășeni: „Prioritatea administrației publice locale este utilizarea eficientă a banului public, în folosul cetățenilor”

Județele din Moldova nu excelează în privința suprafețelor cultivate și nici a producției de cereale. Suprafețele cultivate cu cereale sunt următoarele: 164 de mii de hectare în Galați, 151 de mii de hectare în Botoșani, 154 de mii în Iași, 128 de mii în Vaslui, 101 mii în Bacău, 93 de mii în Neamț și 76 de mii în Suceava.

Raportat la ultimile date disponibile, publicate de Institutul Național de Statistică, în 2019 s-au produs următoarele recolte: 0,8 milioane în Botoșani, 0,7 milioane în Galați și Iași, 0,6 milioane în Neamț, 0,5 milioane în Vaslui și Bacău și 0,3 milioane, în Suceava.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Județul Suceava se află pe primul loc în țară la numărul de fabrici de procesare a cărnii și a laptelui

În ceea ce privește fabricile de alimente, care au capacitatea de a exporta în Uniunea Europeană și nu numai, potrivit datelor Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în județele Moldovei există câteva sute de unități de procesare a cărnii, de procesare a laptelui, de ambalare a ouălelor și de fabricare a pâinii.

Suceava deține cele mai multe unități de procesare a cărnii-18 fabrici, urmat de Bacău-9, Galați și Vaslui-7, Iași-6, Vrancea-4 și Botoșani-3.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Clinic Județean Suceava beneficiază de un echipament modern de scintigrafie, evaluat la 450.000 de euro

Tot județul Suceava deține cele mai multe unități de procesare a laptelui-14 și este urmat de Botoșani-8, Neamț-4, Bacău și Iași-3, Vaslui și Vrancea-2 și una în Galați.

Județul Suceava excelează și în privința brutăriilor-111 unități de producție și este urmat de Neamț-58, Botoșani-51, Bacău-40, Vaslui-37, Iași-27, Galați-20 și Vrancea-8.

Cele mai multe centre de ambalare a ouălelor sunt în Bacău-4, urmat de Neamț și Iași-3 unități, Galați-2 unități de producție, Botoșani și Vaslui-1 iar în Suceava nu există niciun astfel de centru.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Uncategorized

To Top