Connect with us

Cel mai mic consum de electricitate din istoria României, înregistrat ieri. Care sunt cauzele?

energie electrica blackout - Moldova Invest

Uncategorized

Cel mai mic consum de electricitate din istoria României, înregistrat ieri. Care sunt cauzele?

Ieri, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric între orele 12.00 și 15.00, înregistrând o valoare de doar 3.900 MW aproape de ora 15.00, cea mai mică valoare înregistrată începând din 2007, de când Transelectrica a început să ofere date interactive despre producție și consum.

Această cifră reprezintă cel mai mic consum înregistrat în epoca modernă a României, având în vedere că înainte exista un consum industrial consistent, care ducea la un consum instantaneu zilnic de cel puțin 8.000 MW, indiferent de anotimp.

Această scădere a consumului a fost determinată în principal de două motive. În primul rând, a fost contribuția prosumatorilor, care dețin mii de MW instalați și, beneficiind de zile calde și însorite, își produc intern necesarul de electricitate, fără a solicita energie din sistem. În al doilea rând, consumul general, atât industrial cât și casnic, este extrem de redus. Fabricile și marii consumatori nu și-au reluat producția în totalitate, chiar dacă prețurile de pe piață au scăzut semnificativ, ajungând sub nivelurile dinaintea anului 2022, anul invaziei rusești în Ucraina. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate, nu a repornit toate cuptoarele, iar Liberty Galați funcționează doar cu un furnal. De asemenea, multe fabrici au început să devină prosumatori. În plus, datorită temperaturilor ridicate, populația nu mai consumă energie electrică pentru încălzire.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mădălina Seghete: Din Bacău în Silicon Valley unde dezvoltă startup-uri de miliarde de dolari

Ieri, în general, toți indicatorii din piața de producție și consum au atins minime istorice. Pe lângă consumul minim istoric, am asistat și la o producție foarte redusă, în concordanță cu nivelul consumului. În afară de energia nucleară, care a funcționat în parametri normali, pentru că tot ce produce Nuclearelectrica trebuie absorbit automat de piață, am avut o producție de energie hidro extrem de scăzută, puțin peste 700 MW, în timp ce termocentralele pe cărbune și gaze aproape că nu au fost utilizate deloc. Împreună, toate capacitățile de producție pe cărbune și gaz nu au depășit 700 MW, în timpul prânzului și după-amiaza.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Camera de Comerț și Industrie Iași: „Autostrada A8, un proiect întârziat care împiedică dezvoltarea economică a Moldovei

Contribuția semnificativă a energiei fotovoltaice din ultimele zile a dus la apariția prețurilor negative pe piață. Cantități mari din cea mai ieftină energie, în combinație cu o cerere internă scăzută, au dus la scăderea prețurilor în zona negativă în mijlocul zilei, momentul de consum minim. Au fost înregistrate chiar și prețuri de -40 euro/MWh. Prețurile cresc însă pe seară, în momentele de consum maxim. De obicei, în timpul zilei, când este soare și prețurile sunt scăzute, energia este exportată în Ungaria și Bulgaria, unde există cerere, în timp ce în România consumul rămâne scăzut.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Apele minerale naturale și carbogazoase din bazinul Dornelor și aportul companiilor de captare şi distribuire a apelor minerale la economia locală


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Uncategorized

To Top