Connect with us

Executivul mărește redevențele la petrol și gaze

cele mai mari zacaminte de gaze naturale din romania productie omv - Moldova Invest

Romania

Executivul mărește redevențele la petrol și gaze

Guvernul a propus un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează o modificare semnificativă a cotelor procentuale de redevențe pentru exploatarea țițeiului și gazelor naturale

Aceste schimbări presupun creșterea nivelurilor de redevențe datorate pentru extracția de țiței, cuprinse acum între 4,5% și 16% din valoarea producției extrase, în funcție de puterea zăcământului. Comparativ, nivelele actuale, neschimbate de două decenii, se situează între 3,5% și 13,5%. În ceea ce privește gazele naturale, redevența poate ajunge până la 15% din valoarea gazului extras, în funcție de puterea zăcământului. Este important de menționat că această inițiativă nu a fost precedată de dezbateri publice pe această temă, ci doar de discuții cu privire la ajustarea sumelor încasate în raport cu rata inflației. Această propunere urmează să fie discutată în cadrul ședinței Executivului de azi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Finanțelor va crea un Centru Digital specializat în furnizarea de servicii și acces la informații financiare, fiscale și vamale. Se estimează că veniturile colectate de ANAF vor înregistra o creștere de cel puțin 2,5% din PIB

Redevențele pentru transportul petrolului vor crește, de asemenea

329H9YT highres - Moldova Invest

Se stabilesc, de asemenea, noi cote procentuale de redevențe pentru transportul petrolului (11,5% față de nivelul anterior de 10%) și pentru serviciile de înmagazinare subterană a gazului – 3,5% față de 3%.

În discuțiile recente, nu s-a luat în considerare niciodată o creștere a cotei procentuale de redevență, care a rămas la acest nivel din 2004, de la momentul privatizării Petrom (deși au apărut noi taxe și impozite suplimentare în acest interval). Discuțiile, cristalizate sub forma unui proiect de act normativ elaborat în săptămânile recente, se concentrau doar asupra ajustării încasărilor din redevență cu rata inflației. Acest aspect a fost totuși contestat de organizațiile reprezentative ale industriei de petrol și gaze. Această schimbare a survenit ca urmare a negocierilor dintre companiile cu care statul are acorduri petroliere.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Tendințe fluctuante în comerțul mondial cu cereale. Ucraina ar putea fi cel mai mare exportator de porumb în UE

În noua formă, care urmează să fie supusă aprobării Guvernului chiar vineri, nu se mai includ dispoziții referitoare la ajustarea cu inflația sau la posibilitatea negocierilor ulterioare. Rămâne de văzut cum vor fi soluționate eventualele dispute legale dintre stat și companii, având în vedere că, teoretic, redevențele nu pot fi modificate conform contractelor de concesiune existente.

Companiile mai afectate vor fi producătorii, în special Petrom și Romgaz, care extrag cea mai mare cantitate de țiței și gaze. Romgaz are și statutul de operator de înmagazinare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a dominat exporturile europene de grâu în sezonul 2023/24


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

To Top