Connect with us

Grupul grec PPC a preluat Enel România. Tranzacție evaluată la 1,24 miliarde de euro

Alessio Menegazzo - Moldova Invest

Uncategorized

Grupul grec PPC a preluat Enel România. Tranzacție evaluată la 1,24 miliarde de euro

Compania greacă PPC a anunțat finalizarea cu succes a tranzacției prin care a achiziționat participațiile deținute de Grupul Enel în România, într-o tranzacție evaluată la 1,24 miliarde de euro

Această mișcare reprezintă o expansiune semnificativă pe piața internațională pentru PPC.

Potrivit companiei, finalizarea acestei tranzacții marchează un moment cheie în strategia sa de creștere. Prin această achiziție, PPC a obținut un portofoliu substanțial de proiecte regenerabile, care includ atât proiecte finalizate, cât și proiecte aflate în dezvoltare. De asemenea, au fost integrate operațiunile de distribuție și furnizare de energie electrică din România în structura PPC.

Tranzacția a inclus achiziția tuturor participațiilor deținute de Enel S.p.A. și subsidiarele sale din România, conform condițiilor convenite în contractul semnat pe 9 martie 2023. Valoarea totală a tranzacției a fost de aproximativ 1,240 miliarde de euro, corespunzând unei evaluări a companiilor de aproximativ 1,900 miliarde de euro (100% din acțiuni).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Valoarea inflației în România, pe luna septembrie a fost de 8,8%, în scădere față de luna august

Ca urmare a acestei achiziții, Grupul PPC a sporit semnificativ numărul de clienți, ajungând la aproape 9 milioane. De asemenea, capacitatea totală instalată de producție de energie din surse regenerabile a crescut la aproximativ 4,4 GW, cu o creștere de 40% a bazei reglementate a activelor din sectorul de distribuție. Faptul că întreaga producție de energie electrică a Enel din România provine din surse regenerabile contribuie la creșterea importanței conceptului de “EBITDA verde” în EBITDA totală a PPC și îmbunătățește indicatorii ESG relevanți.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primul tronson al autostrăzii de centură A0 a fost FINALIZAT înainte de termen!

Georgios Stassis, președinte și CEO al PPC, a subliniat importanța acestei tranzacții, afirmând că obiectivul companiei este de a deveni lider pe piața energiei curate din Europa de Sud-Est. Acest lucru se va realiza prin investiții orientate spre energiile regenerabile, iar achiziția activităților Enel din România se potrivește perfect atât din punct de vedere geografic, cât și din perspectiva afacerilor.

Tranzacția a fost asistată de consultanți financiari precum Citigroup Global Markets Europe AG, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC Continental Europe, AXIA Ventures Group și Euroxx Securities SA, cu Milbank LLP în rolul de consilier juridic al PPC în procesul de achiziție.

Enel România a fost un jucător cheie pe piața de energie din țară, având o capacitate totală instalată de 600 MW și proiecte în dezvoltare de 5 GW. Această achiziție se încadrează în strategia PPC privind tranziția energetică și dezvoltarea în Europa de Sud-Est.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost desemnat antreprenorul pentru primele lucrări de construcție a Spitalului Regional de Urgență Iași. Valoarea licitată este de 26.298.533,47 lei

PPC este cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia, deservind aproximativ 5,6 milioane de clienți. De asemenea, deține o participație de 51% în Hellenic Electricity Distribution Network Operator S.A., care gestionează rețeaua de distribuție a energiei electrice. Cu o capitalizare de piață de aproximativ 3,5 miliarde de euro la data de 25 octombrie 2023, PPC este o companie listată public, iar acțiunile sale se tranzacționează pe piața principală a Bursei din Atena.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Uncategorized

To Top