Connect with us

Preşedintele FLUTUR provocare lansată la dezbaterea MOLDOVA INVEST: „Cum facem ca mediul de AFACERI să fie mai VIU?”

gheorghe flutur - Moldova Invest

Suceava

Preşedintele FLUTUR provocare lansată la dezbaterea MOLDOVA INVEST: „Cum facem ca mediul de AFACERI să fie mai VIU?”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a lansat o adevărată provocare la dezbaterea ce a marcat lansarea revistei economice MOLDOVA INVEST: “Cum facem ca mediul de afaceri să fie mai viu?”

Aceasta a fost întrebarea şi provocarea adresată tuturor celor prezenţi, atât reprezentanţi ai administraţiei, de nivel local, regional sau central, dar şi oameni de afaceri.

“Cum facem ca mediul de afaceri să fie mai viu? La noi mediul de afaceri, şi am avut sute şi sute de întâlniri, începe o şedinţă cu “nu se poate”. Ce a păţit el sau soţia lui, câtă birocraţie a întâlnit, ca să descurajeze o sală întreagă. Le tăiam microfonul şi spuneam ca măcar unul din sală să îmi spună şi cum se poate. Şi noi, prin fire, românii suntem prea negativişti. Cum Dumnezeu dacă unii au putut pe Regiunea Nord-Vest, ăştia din Ardeal, că mă enervează situaţia asta, de ce să nu se poată şi la noi?”, a declarat Gheorghe Flutur, provocând la o dezbatere pe această temă.

Încă din debutul întâlnirii, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a punctat că judeţul pe care îl administrează are nevoie de dezvoltare, iar dezvoltarea este asigurată de mediul privat în principal. Administraţiei îi revine rolul de a asigura infrastructura necesară, însă valoarea e adusă de mediul de afaceri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deputatul Gheorghe Șoldan: „Astăzi a fost aprobat în ședință de guvern proiectul privind indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Autostrada Pașcani – Suceava”

“Mi-aş dori ca la o viitoare întâlnire scaunele care acum sunt goale să fie pline cu oameni de afaceri , dar care să vină nu rugându-i, ci să vină interesaţi. Oameni buni, nu există dezvoltare doar cu salariaţii de la stat. Nu există. Există dezvoltare dacă sunt cel puţin la fel de mulţi oameni de afaceri de partea cealaltă de masă. Aceasta este soluţia viitorului şi nu alta.

Noi ce facem aici? Discutăm, despre infrastructură, despre programe etc. Cine multiplică, cine aduce valoare? Mediul de afaceri. Acum, mediul de afaceri, săracul, suferă, totuşi şi eu subliniez şi chiar mă bucur că aţi răspuns invitaţiei. Totuşi, prezenţi aici, lângă mine sunt un ministru, un fost ministru, şeful Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, sunt reprezentanţii instituţiilor de bază ale judeţului, Consiliu Judeţean, spital, învăţământ, primari din municipii şi oraşe care au interes să mişte ceva. Mă bucur că şi zona parlamentară este prezentă şi le mulţumesc colegilor parlamentari”, a punctat Gheorghe Flutur.

Care a atras atenţia că investiţiile în apă/canal, reţele de gaz sunt necesare, dar, fără un mediu de afaceri puternic ele nu au… cui se adresa, pentru că românii vor continua să plece din ţară dacă angajatorul privat nu va putea să le plătească salarii decente.

Moldova Invest îți recomandă și ...   SIF Muntenia vinde hotelul Best Western Bucovina și hanul turistic Ariniș din Gura Humorului, județul Suceava

“Noi avem nevoie de dezbateri serioase pe problema investiţiilor pentru că judeţul Suceava, orice am spune, m-am uitat la indicatori, om fi noi pe locul 2, 3 în regiunea Nord-Est, dar fraţilor regiunea asta are 73% din PIB-ul mediu pe România. Aici suntem. Dacă vrem să mişcăm ceva trebuie să dezvoltăm şi să gândim inteligent. Vreau să discut despre noile perspective. Citiţi în presă, vin bani mulţi pe gazul metan, vin bani mulţi pe Anghel Saligny, vin bani mulţi… Banii ăştia îi multiplicăm? Aduc ceva judeţului Suceava? Că eu aduc, să zic, confort, apă-canal, gaze, dar dacă populaţia îmi pleacă şi nu se mai întoarce în ruralul acela de pe o stradă cu zece case, cui vând eu gazul şi apa? De ce nu se mai întorc? Fac ceva să se întoarcă? De ce suntem în criză de forţă de muncă?

Avem nişte provocări uriaşe la care trebuie să răspundem, nici copilul tău nu te ascultă dacă prin salariu nu poate câştiga ceva să rămână în judeţul său. Pleacă, şi ştim cu toţii că aceasta este realitatea. Cum transformăm asta într-un avantaj şi într-o oportunitate? Eu cred că acesta este pariul discuţiei noastre, la o masă rotundă, legată de dezvoltarea judeţului Suceava. Salut că s-a început de aici, de la Suceava, mi se pare corect şi mi se pare corect şi din punct de vedere al faptului că este nevoie de dezvoltare”, a mai spus Gheorghe Flutur.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada A7 Pașcani - Suceava, proiect de 7,78 miliarde lei, prioritară pe ordinea de zi a CTE din cadrul CNAIR

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a cerut, într-un mod metaforic, schimbarea paradigmei economice din România ultimilor ani. Una în care motorul e consumul, iar produsele şi chiar serviciile consumate sunt în proporţie de 80% de import. Accent pe producţie a cerut, iar atunci consumul ar fi de produse româneşti. În mod evident, plusvaloarea ar rămâne atunci între graniţele ţării.

“Eu m-am săturat să ne lăudăm că suntem capitala mall-urilor şi că avem cele mai multe mari magazine pe metrul pătrat. Nu trebuie să fie asta o fudulie pentru noi, aproape aş spune invers. Când am să am eu parcuri industriale, aşa măcar jumătate din cât are Clujul, aproape pot să discut. Până atunci… că am mall-uri şi că 80% din mâncarea din mall-uri e din străinătate… cred că avem nişte lucruri de rezolvat pe fond”, a spus Gheorghe Flutur.

Joi, 19 mai, a avut loc lansarea revistei economice Moldova Invest, la Suceava. A avut loc o dezbatere cu tema “Riscuri şi oportunităţi pentru judeţul Suceava”, prezenţi fiind reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale şi ai mediului de afaceri.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top