Connect with us

Carburanții au înregistrat, astăzi, o ieftinire masivă. Prețul motorinei a coborât sub 8 lei pe litru

44213501401 2de2e368c1 k - Moldova Invest

Național

Carburanții au înregistrat, astăzi, o ieftinire masivă. Prețul motorinei a coborât sub 8 lei pe litru

Liderul pieței de distribuție a carburanților, PETROM, a scăzut azi prețurile, atât la benzină cât și la motorină, cu 15 bani pe litru

Datorită acestei mișcări, de o amplitudine mult mai mare decât cele cu care compania și-a obișnuit clienții, prețul celui mai utilizat carburant din România, motorina, a coborât sub pragul de 8 lei pe litru.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de platforma economica.net, afișa pe 29 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,26 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,43 lei/litrul.

Prețurile reale pe care clienții le plătesc la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,76 lei pe litru la benzină și 7,93 lei pe litru la motorină.

Comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, o mișcare de preț neobișnuit de mare, în condițiile în care compania petrolieră operează modificări de maximum opt bani pe litru odată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost semnat acordul pentru studiile de fezabilitate necesare construcției Autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

Petrom a mai operat modificări de preț de această valoare în luna septembrie.

Ieftinirea de azi vine după ce precedenta a avut loc chiar ieri, fiind de patru bani pe litru la benzină și de opt bani la motorină. Anterioara ieftinire a avut loc vinerea trecută, pe 25 noiembrie, când prețurile au scăzut cu cinci bani pe litru.

Ieftinirile au re-început în 17 noiembrie, după o lună în care prețurile au crescut în 15 rânduri, cumulând o scumpire de 63 de bani pe litru.

Ieftinirile sunt generate de scăderile cotațiilor la produsele petroliere, pe fondul ieftinirii țițeiului. Cotaţia petrolului a coborât luni la cel mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în cel mai mare importator mondial de ţiţei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul estonian Kaja Kallas: "În următorii trei până la cinci ani, Rusia ar putea deveni o amenințare militară semnificativă pentru NATO"

Următoarea reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor, printre care se numără şi Rusia, un organism denumit OPEC+, va avea loc în data de 4 decembrie. La ultima reuniune din luna octombrie, OPEC+ a decis să îşi reducă ţinta de producţie cu două milioane de barili pe zi.

Investitorii urmăresc cu atenţie şi planurile statelor occidentale de a impune un plafon de preţ pentru ţiţeiul exportat de Rusia, asta în condițiile în care pe 5 decembrie intră în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   TOPUL COMPANIILOR AGRICOLE din România în funcție de cifra de afaceri. Raport al KeysFin pentru 2022

Diplomaţii din G7 şi Uniunea Europeană discută un plafon de preţ cuprins între 65 şi 70 de dolari per baril, în ideea de a limita veniturile Moscovei pentru finanţarea ofensivei din Ucraina. Însă o reuniune a reprezentanţilor guvernelor din UE, care era programată pentru seara de 25 noiembrie, a fost anulată deoarece ţările UE au opinii diferite cu privire la preţul la care ar trebui plafonat petrolul rusesc.

La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 83 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI de 78 de dolari barilul.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top