Connect with us

Preşedintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe FLUTUR, apel către PRIMARI: “Aduceţi mai multe firme în comunitate şi nu va mai trebui să staţi cu mâna întinsă la Guvern”

gheorghe flutur - Moldova Invest

Suceava

Preşedintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe FLUTUR, apel către PRIMARI: “Aduceţi mai multe firme în comunitate şi nu va mai trebui să staţi cu mâna întinsă la Guvern”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent la dezbaterea prilejuită de lansarea revistei economice Moldova Invest, a cerut primarilor să sprijine investitorii să vină în comunităţile pe care le administrează pentru ca să nu mai stea “cu mâna întinsă la Guvern”

Afirmaţiile preşedintelui Flutur reprezintă o adevărată provocare şi pot însemna o schimbare de paradigmă. Dacă până acum se considera că principala şansă de dezvoltare a unei comunităţi o reprezentau banii obţinuţi în urma accesării unor proiecte cu fonduri guvernamentale sau europene, mâna întinsă la Guvern sau UE, Flutur le-a cerut practic edililor să-şi consolideze, sporească bugetele proprii.

Şi cum altfel ar putea face acest lucru decât atrăgând investitori care să plătească taxe şi impozite. Fondurile rezultate ar putea fi folosite pentru dezvoltarea comunităţii. “Schema” va avea succes cu o minimă condiţie: edilii chiar să fie nişte “ambasadori” pentru mediul de afaceri, să-l sprijine şi chiar protejeze.

“Consulatele, ambasadele, se duc şi luptă pentru firmele din ţările lor. Păi mie îmi revine misiunea să fiu şi eu un fel de consulat pentru firmele româneşti. Astăzi aţi venit la mine şi am discutat despre Salina Cacica, că e în pericol să se închidă. L-am sunat pe domnul ministru Cadariu, cum să închizi salina? Renunţăm la sarea de la Cacica? Şi aici e un demers al meu, al unui parlamentar, hai să vedem ce facem. Părerea mea că şi la acest capitol stăm foarte slab.

Adică mediul de afaceri nu e protejat pentru că s-ar putea la un moment dat ca acestă centralizare să ucidă. Cine deblochează? Cine ţipă? Băi fraţilor aici am discutat că nu ştiu ce aviz de la Circulaţie se dă în şase luni şi, când îţi vine, îţi vine negativ. Astea sunt beţe-n roate pentru a nu se dezvolta ceva. Mie mi se pare că trebuie să fim încărcaţi şi cu această responsabilitate, inclusiv primarii. Adică, măi oameni buni trebuie să mă lupt să am cât mai multe firme în localitatea mea. Dacă am firme mai multe, nu am nevoie de mână-ntinsă la Guvern”, a punctat Gheorghe Flutur.

Care a diagnosticat şi unde e principala zonă bolnavă din societatea românească: zona mediului de afaceri.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Dorin Recean va participa la Forumul diplomației din Antalya, Turcia

“Avem de învăţat de la polonezi, care au fost mai curajoşi, dar poate şi noi să ne corectăm pe parcurs, pentru că, unde suntem bolnavi? La mediul de afaceri. Că faci investiţii în spitale, în învăţământ, dar, dacă mediul de afaceri nu produce, nu plăteşte TVA, eu de unde să dau bani? Dacă mă întrebaţi, în conjunctura actuală, cu războiul dn Ucraina, industria alimentară, Suceava are tradiţie şi aştept de la domnul ministru Cadariu soluţii să procesăm şi mai mult, avem cartofi, avem carne, avem lapte.

Apoi turism. Unde a fugit lumea la pandemie? A fugit de hoteluri mari spre pensiuni agroturistice. Le avem. Ce ne mai trebuie acolo? Agrement îmi trebuie ca să îl ţin mai mult. Spa, mai ştiu eu, călărie… Ce mai am nevoie? Am nevoie de refacere, de cei din medicină. După părerea mea, mâine dacă mă întreabă cineva, îi spun investiţi în staţiuni de recuperare post-operatorie. Nu avem clinici pentru aşa ceva. Am vorbit şi cu ambasadorii. Măi oameni buni, am aşa frumuseţe de zone, ai făcut operaţie de inimă, te ţine doctorul două săptămâni, după care trebuie să te recuperezi două luni. Avem o clinică de recuperare? Nu. Avem aer curat? Avem. Nu ne trebuie o clinică? Ba ne trebuie şi nu avem.

Alt exemplu: mineritul. Se discută din nou problema crizei de cupru şi alte lucruri. Ne-am bătut joc cu procedurile comuniste şi să ne gândim, putem să redeschidem? Putem să discutăm despre uraniu că acum se discută din nou de surse alternative? Putem să dicutăm. Energie. Independenţă faţă de ruşi. Sunt câteva dintre domeniile în care trebuie să mă dau peste cap”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 10 milioane de euro pentru consolidarea corpului principal al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași

Care a mai evidenţiat un aspect în care edilii se pot implica, de data aceasta pentru a proteja cetăţeanul simplu în faţa speculanţilor. Care cetăţean, neprotejat, va ajunge cioban la stâna altuia în loc să fie el… investitor.

“Acum deschidem drumul către Ardeal prin Pasul Bilbor. Ţara Dornelor, Panaci, Şarul Dornelor. Acolo este un exemplu unde simt că primarii trebuie să se implice mai mult. Tăind pe scurtătură distanţa Dorna spre Ardeal , încep speculanţii să-şi facă apariţia să cumpere terenuri. Este o zonă fantastică, cu ape minerale, cu ce vreţi. Zona Munţilor Călimani, pe turism, şi aşa mai departe. Am discutat deja cu primarii. Faceţi măi un plan de urbanism al zonei , învăţaţi oamenii să nu vândă acum terenul , pentru că este un capital uriaş, să-l vândă mai încolo. Speculantul vine, cumpără 20 de hectare, după care trăieşte prin Italia, se plimbă până la pensie.

Eu cred că implicarea autorităţilor locale e importantă c asă vedem ce putem face acolo. Pot să fac o zonă turistică fantastică, domeniu schiabil. Pot să fac o zonă de gestionare a apelor minerale, dar nu putem să aşteptăm numai privaţii sau să lăsăm speculanţii. Pentru că după Revoluţie am avut cel puţin 20 de ani în care asta s-a întâmplat. Eu am făcut nişte drumuri şi a crescut valoarea terenurilor când am început drumul de zece ori. O să vedeţi când vine autostrada încoace. o să vedeţi că dăm drumul la centura ocolitoare a Humorului.

Cine îl învaţă pe om că, băi frate, asociaţivă trei inşi şi faceţi voi nu vine altul şi te duci argat la el. Te duci cioban la ferma lui în loc să fii tu investitor. Aici ar trebui ca noi administraţiile să ne implicăm. Nu să aşteptăm să se întâmple la mâna speculanţilor, ci să ne ducem să fim noi pro-activi”, a mai spus Gheorghe Flutur.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gheorghe Flutur: „Încep efectiv lucrările prin care continuăm modernizarea Drumului Județean 177A”

Care a încheiat tranşant, chiar cu riscul, mărturisit, de a supăra, însă a insistat pe ideea ce primarii nu trebuie să fugă doar după proiecte care să le mai aducă un mandat, ci ar trebui să investească mai mult timp şi energie în sprijinirea mediului de afaceri din comunitate.

”Cauzele sunt numai în exterior, nu şi la noi? Eu o spun ca preşedinte de Consiliu Judeţean, eu cred că şi noi trebuie să ne implicăm mai mult şi aş pune condiţii de eligibilitate, vrei domnule primar sau preşedinte de CJ, vrei proiecte, primeşti un punctaj mai mare dacă ţi-ai creat un număr de locuri de muncă în judeţul tău. Şi atunci să mă duc eu cu investitorii de mână să ajut să se creeze mai multe locuri de muncă.

Noi în general am fugit după apă canal, chestiuni care să mă mai facă să mai ies încăodată primar sau preşedinte, şi o spun din interior, şi poate am făcut prea puţin pentru mediul de afaceri. Risc să creez nişte supărări prin ce spun acum, dar eu cred că trebuie să devenim mult mai pro-activi cu mediul de afaceri”, a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

sponsorii moldova invest e1653369479670 - Moldova Invest

Joi, 19 mai, a avut loc lansarea revistei economice Moldova Invest, la Suceava. A avut loc o dezbatere cu tema “Riscuri şi oportunităţi pentru judeţul Suceava”, prezenţi fiind reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale şi ai mediului de afaceri.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top